top of page

Sigilarea alaturi de fluorizarea dentara, igiena alimentatiei si igiena buco-dentara, face parte din cele 4 metode de prevenire a cariei dentare  propuse de OMS ( organizatia Mondiala a Sanatatii) si este metoda de electie in profilaxia cariei la copii.

Sigilantul este un material fluid care se aplica pe suprafetele masticatorii (ocluzale) ale dintilor definitivi posteriori – molari si premolari – pentru a preveni formarea cariei. Suprafetele ocluzale ale dintilor prezinta mici santuri si fosete, care sunt locuri vulnerabile la carie. Aceste santuri pot fi adanci, dificil de curatat si sunt uneori mai subtiri decat un fir din peria de dinti. In aceste locuri se acumuleaza placa bacteriana, iar acidul produs de bacteriile din placa ataca smaltul, formandu-se cariile.

Sigilarile dentare ofera protectia acestor zone predispuse la carie prin formarea unei suprafete netede.

Procedura este total neinvaziva, nu se foloseÈ™te freza, nu este dureroasa si dureaza doar cateva minute pentru fiecare dinte in parte.

Dinti sunt curatati prin periaj profesional si apoi se aplica sigilantul care este întarit cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete.

Primul dinte care se sigileaza este prima masea definitiva ( primul molar permanent, molarul de 6 ani), odata ce suprafata ocluzala a erupt complet prin gingie. Acest dinte creste in spatele ultimului dinte de lapte, si NU SE MAI SCHIMBA, fiind un dinte de completare. Desi este unul dintre cei mai importanti, are reputatia proasta de a fi cel mai cariat dinte.

Dintii care apuca sa fie sigilati inainte sa se carieze prezinta si avantajul pe termen lung de a economisi timp si bani, pentru ca nu se mai ajunge la plombe, coronite, lucrari etc. In afara de maseaua de minte care erupe mult mai tarziu, molarii si premolarii vor continua sa erupa pana la varsta de 11-13 ani si vor putea fi sigilati. Singurele doua conditii sunt: suprafata masticatorie sa fi iesit complet de sub gingie si dintele sa fie indemn ( fara carie).

Durata medie de viata a sigilarii este  intre 2 si 3 ani, insa sunt necesare consultatii periodice pentru a se  verifica integritatea sigilantului. Daca aceasta sigilare este indepartata, dintele este din nou vulnerabil in fata cariilor.

Cea mai importanta este sigilarea dintilor definitivi, dar exista si optiunea de sigilare a dintilor de lapte, iar aceasta se poate efectua si cu materiale de obturatie colorate. Aceste materiale fiind colorate, cresc rata de acceptare a tratamentelor la copii.​

 

   MESAJ IMPORTANT DE LA ZANA MASELUTA!

 

Parintii sunt rugati sa ne spuna la programare care este personajul preferat al copilului, pentru a-i putea pregati un cadou surpriza!

Facem parte din

Unde ne gasesti
bottom of page