De ce apare uneori durerea dupa o obturatie (plomba)?
- Raluca Alfiri
- May 11, 2016
- 2 min read

Durerea după obturație este foarte des întâlnită printre pacienţi. Imediat după obturaţia coronară (binecunoscuta plombă), dinţii pot fi sensibili la gustul dulce şi pot percepe diferenţele de presiune sau de temperatură, pacienţii întâmpinând o senzaţie neplacută deşi abia au ieşit din cabinetul stomatologic.
Sunt multiple cauze care pot duce la o durere de genul acesta. Poate să doară:
– Dacă în momentul în care a fost îndepărtată caria, aceasta nu a fost îndepărtată în totalitate.
- Dacă iniţial dintele a fost foarte afectat (caria profundă), probabil că a afectat şi pulpa dentară şi de aceea se resimte durerea. Această durere continuă semnalează că pulpa dentară nu mai este sănătoasă, şi în acest caz trebuie făcut un tratament endodontic (obturaţie de canal).
– Dacă plomba este înaltă. E suficient să fie înaltă într-un singur loc de pe plombă și acel loc va face să sensibilizeze dintele ca întreg. Această înălțime a plombei acționează ca o spina iritativă, ce clar duce la durere.
– Dacă compozitul nu a fost așezat în straturi la nivelul cavității. Materialul compozit se contractă într-un anume fel la lumina lămpii fotopolimerizabile. De asemenea, lampa nu întărește un material compozit decât pe o anumită grosime a materialului. Astfel că, dacă este pus un strat foarte gros de compozit, posibil ca lumina lămpii să nu pătrundă în totalitate.
– Dacă totuși caria a fost îndepărtată în totalitate, plomba nu este înaltă, compozitul a fost așezat pe straturi la nivelul cavității, atunci ar putea să doară datorită faptului că, după spalarea acidului, zona clar trebuie uscată pentru a o pregăti pentru aplicarea de bonding. Ei bine, dacă această uscare se face excesiv, anumite fibre Tomes pot fi afectate, și poate de asemenea duce la apariția durerii.
De obicei, această sensibilitate dispare de la sine după câteva săptămâni, iar în acest timp e bine să înlăturaţi stimulii responsabili, evitând să folosiţi medicamente împotriva durerii.
Dacă această sensibilitate nu dispare în două până la patru săptămâni, cel mai indicat este să consultaţi medicul dentist. Recomandările acestuia pot varia în funcţie de gravitatea problemei de la o pastă de dinţi ce protejează dintele, reducând sensibilitatea, până la o obturaţie de canal în cazurile cele mai grave.
Modalitățile de rezolvare a problemelor apărute:
– Revino la dentistul tău! Dacă e înaltă plomba, se ia din înălțimea acesteia.
– Dacă nu e înaltă, se îndepărtează plomba și trebuie văzut ce este sub plombă. În mod cert, trebuie refăcută obturația și ținut dintele sub observație.
Comments