Sterilizarea in cabinetul dentar - siguranta pacientului
- Raluca Alfiri
- May 8, 2016
- 2 min read
Luam în serios curatenia în cabinetul stomatologic pentru ca suntem constienti ca este importanta pentru sanatatea ta si a noastra. Acesta e un criteriu foarte important când îti alegi un dentist: cat de curat îi este cabinetul? Cat de mult pretuieste igiena si cat de mult respecta standardele cand vine vorba de sterilizarea stomatologica?
In cabinetul nostru toata aparatura de sterilizare exista in dublu exemplar, astfel ca eventualele probleme tehnice nu ne pun in situatia sa improvizam. Rigoarea in abordarea sterilizarii ne face un cabinet dentar sigur! Pentru a putea elimina orice greseala ipotetica, sterilizarea pe care o efectuam este dubla, chimica si termica Noi efectuam controlul sterilizarii cu markeri termici care isi schimba culoarea numai daca s-a atins temperatura corecta. Fiecare sterilizare are toate datele inregistrate automat de aparatele de sterilizare si contrasemnate de responsabilul acelei sarje de sterilizare.
STERILIZAREA CHIMICA IN CABINETUL DENTAR

Dupa folosire, instrumentarul se clateste cu apa si se lasa in bai speciale cu ultrasunete, in solutii chimice de sterilizat, timp de minimum o ora. Ca sa intelegeti puterea acestor substante, trebuie sa stiti ca virusul HIV, cel al Hepatitei B – HBV sau cel al Hepatitei C- HCV sunt distrusi in mai putin de 30 secunde! Solutia folosita pentru aceasta procedura este un sistem de sterilizare si dezinfectare concentrat, cu spectru complet. Dezvoltat si testat in conformitate cu cele mai recente standarde europene de dezinfectie are o formula creata special pentru dezinfectarea completa a aparaturii stomatologice chirurgicale si rotative, incluzand chiar si cele mai delicate intrumente (pense, clestisori, oglinzi, sonde etc.)


Baile cu ultrasunete sporesc eficienta solutiilor si indeparteaza reziduurile solide. Urmeaza impachetarea individuala a instrumentarului, care se face acum in siguranta.
STERILIZAREA TERMICA IN CABINETUL DENTAR

Aceasta procedura urmeaza obligatoriu sterilizarii chimice. In momentul aplicarii ei, instrumentele sunt deja sterile ca masura de precautie suplimentara Sterilizarea termica se face cu aburi, la 134 de grade Celsius si presiune variabila (in functie de program), timp de o ora, in autoclav. Acest tip de aparatele face in asa fel incat nici macar aerul sa nu ramana in jurul instrumentelor folosite!
Pastram apoi instrumentele sterilizate in pungi sigilate ermetic, pe care le deschidem în fata ta. La fel procedam si cu seringile si acele de unica folosinta.
Sterilizarea stomatologica este un proces foarte important de care ne ocupam mereu în cele câteva minute care trec între doi pacienti. În acest timp, dezinfectam si sterilizam o sumedenie de instrumente, incat atunci când te asezi pe scaun sa fii inconjurat doar de lucruri perfect sterile.
Comments