Efectele fumatului asupra implanturilor dentare
- Raluca Alfiri
- Oct 18, 2015
- 3 min read

Implantul dentar, unul dintre cel mai de succes tratament in medicina dentara, a jucat un rol important in stomatologia moderna restaurativa inca de la inceputul lui 1970.
De-a lungul anilor s-au efectuat multe cercetari stiintifice in care s-a demonstrat clinic influenta negativa a fumatului asupra integrarii deficitare a implanturilor dentare in osul alveolar. Studiile arata ca reusita unui tratament cu implant dentar la fumatori este de aproximativ 50%-70%.In timpul fumatului se elibereaza peste 4000 de toxine, precum nicotina, monoxidul de carbon, nitrozamine, benzen, aldehide, acid cianhidric.

Nicotina, componenta majora a tutunului, este implicata in patogeneza a numeroase boli, care afecteaza diferite tesuturi ale organizmului, deasemenea, influenteaza activitatile metabolice osoase normale la nivelul cavitatii bucale. Nicotina, actionand ca un vasoconstrictor local este absorbita de catre mucoasa orala in vasele sanguine. La acest nivel se produc o serie de modificari: scade dimensiunea lumenului vasului de sange, ceea ce duce la scaderea fluxului sanguin in plaga de vindecare, creste numarul de toxine, se reduce nivelul de glucoza in tesuturi, scade cantitatea de elemente nutritive si oxigen, este compromisa actiunea de aparare a leucocitelor, rezultatul fiind o vascularizare si o vindecare deficitara in tesuturile si grefa osoasa din jurul implantului.

Fig 1. Circulatie vasculara normala

Fig.2. Vasoconstrictie vasculara
Unele studii arata ca fumatul ar putea inhiba expresia unor gene legate de matricea osoasa, necesare pentru vindecarea plagii si prin urmare reduce osteointegrarea implantului intr-o etapa ulterioara.
Tehnici de marire in volum a osului alveolar, cum ar fi regenerarea ososasa ghidata (augmentarea), tehnici de aditie osoasa la nivelul sinusului (sinus lift) au rezultate slabe la fumatori si asta se datoreaza inflamatiei, rezultate in urma acumularii de toxine. Fumatul este asociat adesea cu pierderi semnificative osoase marginale, pentru ca nicotina influenteaza metabolizmul celulelor formatoare de os, numite osteoblaste, astfel formarea osului “de novo” este deficitara. Integrarea tisulara a implantelor - interactiunea dintre suprafata implantului si tesuturile periimplantare (periost,gingie) este mai scazuta, deoarece toxinele rezultate pot induce degradarea tesuturilor parodontale, asigurand o instabilitate biologica asupra implantului.

Fig.3. Pierderi osoase si tesut in jurul implantului
Printre complicatiile cele mai frecvente, care apar dupa inserarea implantelor, este periimplantita ( definita ca procesul inflamator care afecteaza osul alveolar din jurul implantului dentar, determinand pierderi osoase), mucozita ( o leziune inflamatorie a mucoasei gingivale, reprezentand stadiul incipient al periimplantitei).

Fig.4. Periimplantita / Mucozita
Cel mai important obiectiv este eliminarea obiceiului vicios, adica fumatul in sine. Studiile arata ca, atat oprirea temporara cat si completa a consumului de tigari poate inversa efectul negativ al nicotinei, cea ce duce la vindecarea osului in jurul implanturilor dentare. Pacientii trebuie atentionati ca sunt expusi la un risc major de esec, daca acestia fumeaza in timpul fazei initiale de vindecare, dupa inserarea implanturilor. Este important de retinut ca nu toti fumatorii se confrunta cu esecul postimplantar, rezultatele variaza la fiecare persoana in parte. Fumatorii se pot bucura si ei de succesul unui tratament cu implant, cu conditia ca ei sa renunte la tutun cu cateva luni inainte de a incepe tratamentul si sa mentina cateva saptamani dupa tratament.
Cateva sugestii pentru a minimaliza complicatiile si esecurile in cazul restaurarii dintilor lipsa,printr-un tratament cu implant dentar:
1. Incercati sa renuntati complet la fumat
2. Pastrati igiena orala, ea reprezinta unul din factorii esentiali de care depinde durata de viata si succesul postoperator al unui implant
3. Consultati medicul dentist pentru controale regulate si igienizare completa, cat si
pentru sanatatea orala si generala a dumneavoastra.
Si nu in ultimul rand veniti la controalele regulate recomandate de medicul dentist. Un simplu control clinic si radiologic va poate scuti de multe complicatii ulterioare.
Comments